Tento web používá k poskytování služeb, analýze návštěvnosti a personalizaci reklam soubory cookie. Používáním webu s tím souhlasíte. Další informace.
14.6.2020

Víte, které politické strany se od listopadové revoluce dokázaly dostat do sněmovny?

(Zdroj obrázku: NAUTIS)

Za pár dnů tomu bude již třicet let od první porevolučních voleb v České republice do poslanecké sněmovny, tehdy ještě České národní rady. Za tu dobu se ve sněmovně vystřídalo spoustu stran. Dokážete si vzpomenout, jaké strany dokázaly v jednotlivých volbách předkonat pětiprocentní práh a dostat se do sněmovny? To si můžete zkusit v tomto kvízu. 

Máte tady děvět tabulek, každá pro jedny volby (volby do České národní rady 1990 a 1992 a volby poslanecké sněmovny parlamentu české republiky 1996, 1998, 2002, 2006, 2010, 2013 a 2017), v levém sloupci vydíte volební výsledek jednotlivých stran a do pravého sloupce máte dopnit název, či zkratku strany, pokud budete mít problémy, můžete si zobrazit nápovědu.

Několikrát se stalo, že se do sněmovny dostala i koalice více stran. Pokud se jednalo o koalici dvou stran, tak pro správnou odpověď stačí uvést jednu z oněch dvou stran. Jednou se však do sněmovny dostala koalice více než dvou stran, která je známá pod jednoslovným názvem, zde budete muset uvést název koalice.

 

 

Víte, které politické strany se od listopadové revoluce dokázaly dostat do sněmovny?

Odpověď:


U tohoto kvízu lze využít nápovědu. Po spuštění kvízu se tato možnost zobrazí nad počítadlem skóre.
Pozor! Pokud nápovědu využiješ, za každou další správnou odpověď nezískáš bod, ale jen půl bodu.
Co nápověda zobrazí? Nápověda ukáže tehdejšího lídra kandidátky


Další kvízy


Dejte přátelům vědět, jak jste dopadli. Povedou si lépe?